Google reklam kampanyaları pahalı olabilir ve dolandırıcıların veya tıklama sahtekarlığı yapan rakiplerinizin Google reklamlarınıza tıklamasıyla reklam bütçeniz haksız yere tükenir. Google’ın kendi trafik izleme işleviyle bile, geçersiz tıklamalar genellikle gözden kaçar. Reklam kampanyalarınızda geçersiz tıklamalar olduğunu tespit ettiyseniz, boşa harcanan bütçenizi geri almak için bir Google reklam geri ödeme talebinde bulunmak isteyebilirsiniz. Bu yazıda, bir Google reklam geri ödeme talebini derlemek ve göndermek için atmanız gereken adımları ele alacağız.
Geçersiz Tıklama Nedir?
Sahtekarlık amaçlı trafik ve yanlışlıkla veya tekrarlanan tıklamalar dahil olmak üzere, gerçek kullanıcı ilgisinden kaynaklanmayan reklamlara yapılan tıklamalara geçersiz tıklama denir. Google, reklam verenleri geçersiz trafikten korumak için çok katmanlı bir yaklaşım kullanır. Google’ın geçersiz tıklama olarak değerlendirebileceği bazı örnekler şunlardır:
- Reklam maliyetlerinizi artırmak veya reklamlarınızı barındıran web sitesi sahiplerinin karını artırmak için yapılan manuel tıklamalar
- Otomatik tıklama araçları
- Botlar veya diğer yanıltıcı yazılımlar tarafından yapılan tıklamalar
- Reklam verene hiçbir değer sağlamayan yanlışlıkla yapılan tıklamalar
Dijital Reklam Dolandırıcılığı: Küresel Bir Sorun ve Türkiye’deki Etkisi
Reklam dolandırıcılığı nedeniyle oluşan kayıplar, diğer yasadışı faaliyetlerin neden olduğu kayıplar kadar hesaplanması zor olsa da, endüstri kaynakları bu kayıpların ciddi olduğu konusunda hemfikir. 2021 yılında dünya çapındaki dijital reklam dolandırıcılığının maliyeti yaklaşık 65 milyar ABD doları olarak tahmin edildi. Bu, Amerika Birleşik Devletleri’nde yıllık dijital reklama harcananın yaklaşık yarısıdır veya Walt Disney Şirketi’nin yıllık geliri ile aynıdır, ayrıca Hırvatistan’ın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYİH) ile aynıdır. Aynı zamanda dünya genelinde ödeme kartları ile yapılan sahtekârlık işlemlerinin değerinin iki katıdır. Ayrıca, kötü botlar pazarlama endüstrisindeki internet trafiğinin neredeyse yüzde 18’inden sorumludur.
Türkiye’de 2022 Ocak-Haziran aylarını kapsayan ilk yarıyıl organize + direkt dijital medya yatırımlarının 14 milyar 73 bin TL ile, 2021 ilk yarıyıl yatırımlarıyla karşılaştırıldığında %78 büyüdüğü görülmektedir.
Juniper’ın çalışması, 2019’dan 2028’e kadar olan dönemde 8 bölgede 45 ülkede dijital reklamcılığı inceledi ve 78,700’den fazla veri noktasını kullanarak şu sonuçlara ulaştı:
- 2023 yılında tüm çevrimiçi reklam harcamalarının %22’si reklam dolandırıcılığı nedeniyle kaybediliyor.
- 2023 yılında mobil reklam harcamalarının %30’u reklam dolandırıcılığına gidiyor.
- 2028 yılına kadar reklam dolandırıcılığı nedeniyle tahmini 172 Milyar Dolar reklam harcaması kaybedilecek.
- Reklam dolandırıcılığı önleme platformlarını kullanarak yılda 23 Milyar Dolar kurtarılabilir.
Bu bilgiler, dijital reklamcılık dünyasında reklam dolandırıcılığının ciddi bir sorun olduğunu göstermektedir.
Tıklama Dolandırıcılığı: Tanımı, Türleri ve Önleme Araçları
Tıklama dolandırıcılığı, reklam içeriği dağıtımını manipüle eden ve hedef kitlenin görmesini engelleyen kasıtlı ve kötü niyetli bir aktivitedir. Bu aktivitenin ana silahlarından biri botlardır. Dijital reklam dolandırıcılığı farklı seviyelerde çalışır. Bu, trafiği manipüle edebilir ve izlenimler, dönüşümler ve kullanıcı etkinliğini tamamen taklit etme gibi daha sofistike işlemlerle çalışabilir. Tıklama dolandırıcılığı araçları, kullanıcılara özelleştirilebilir kurallar kümesi aracılığıyla gerçek zamanlı olarak dolandırıcılığı önlemelerine olanak tanır. Tıklama dolandırıcılığı araçları, belirleyici ve olasılıksal veri analizi temelinde dolandırıcılık uyarıları sunar. Bu araçlar, web sitesi ve mobil uygulama yükleme sahtekarlığını engellemek için üstün özellikler ve faydalar sunar. Ayrıca, beş ana tıklama dolandırıcılığı türü vardır, bunlar; imza tabanlı, anormallik tabanlı, kimlik tabanlı, bal küpü tabanlı ve IP engelleme tabanlıdır.
Google Reklam Geri Ödemesi Almaya Nasıl Hak Kazanırsınız?
Google reklam geri ödemesi talebinizi göndermeden önce, uygun olduğunuzu kanıtlamak için belirli verileri ve bilgileri toplamanız gerekir. Ancak, Google’a tüm reklam tıklama geçmişinizi göndermeniz gerekmiyor. Google çok özel bilgiler istediğinden verilerinizde epey zaman harcamanız gerekecek. Doğru verileri sağlama yükümlülüğü size aittir.
Google Reklam Geri Ödeme Talebinde Bulunmak İçin Hangi Bilgilere İhtiyacınız Var?
Bir Google reklam geri ödeme talebinde bulunmadan önce toplamanız gereken oldukça fazla bilgi var. Bir Google reklam geri ödemesi göndermek için, aşağıdaki bilgileri isteyen bir formu doldurmanız gerekir:
- Müşteri kimliğiniz
- Şüpheli geçersiz tıklamaların başlangıç ve bitiş tarihleri
- Etkilenen kampanyalar
- Etkilenen reklam grupları ve anahtar kelimeler
- Geçersiz tıklamaların kaynaklandığı IP adreslerinin listesi
- Son bir ayda onaylanan reklamların ayrıntıları
- Artırılan tekliflerin ve/veya bütçelerin ayrıntıları
- Katıldığınız Görüntülü/Arama ağlarının listesi
- Şüpheli gösterim yerleşimlerinin ayrıntıları
- Google reklam hesabınızı geçersiz tıklamalar açısından kontrol edip etmediğiniz
Bu bilgilerin yanı sıra, sorunun ayrıntılı bir açıklamasını da derlemeniz gerekecektir ve iddianızı desteklemek ve Google’ın ciddiye almasını sağlamak için izleme verilerinizin veya web günlüklerinizin kopyalarını eklemek iyi bir uygulamadır. Bu, bir araya getirmeniz ve doldurmanız muhtemelen biraz zaman alacak uzun bir gerekli bilgi listesidir. Ayrıca, Google’ın her talebi işlemesi uzun zaman alabilir (genellikle altı haftaya kadar) ve gönderdiğiniz bilgiler doğru değilse, Google gelecekte geri ödeme talep etme yeteneğinizi kaldırabilir. Unutmayın: Google 60 günden eski trafiğin sorumluluğunu kabul etmediğinden, yalnızca 60 günde bir Google Ads geri ödeme talebinde bulunabilirsiniz.
Google Reklam Geri Ödeme Talebi Nasıl Gönderirsiniz?
- Öncelikle Google’ın Tıklama Kalitesi Formu‘na gidin.
- Formu açtığınızda, yukarıdaki bölümde listelenen tüm bilgileri doldurmanız gerekir.
- İzleme verilerinizin veya web günlüklerinizin kopyalarını yüklemeyi unutmayın.
- Google’ın yanıtını almak istediğiniz e-posta adresini girin ve “gönder”e tıklayın.
- Talebiniz onaylanırsa, Google sizi bilgilendirir ve geri ödenen krediyi “Faturalandırma” alanındaki “İşlemler” > “Düzenlemeler” sekmesi altında görebilirsiniz.